Cultuur verrijkt je leven; het loont daarom altijd de moeite je tijdens je vakantie te verdiepen in de geschiedenis en streekcultuur van de omgeving waar je verblijft. In de omgeving van de camping zijn vele musea die een bezoekje waard zijn. Wat mag u niet missen?

Museum de Fundatie
geldt als één van de toonaangevende musea in Overijssel door het bezit van een omvangrijke collectie beeldende kunst die door voormalig Boymans directeur Dirk Hannema bijeen werd gebracht en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. De collectie is te zien op twee locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle en kent vele grote namen uit vier eeuwen kunst: Ter Borch, Strozzi, Canova, Degas, Mondriaan, Turner, Picabia, Israels, Chagall en vele anderen. 

 

Kasteel Het Nijenhuis
Gelegen tussen groen, ruimte en historie vormt dit kasteel een van de best bewaarde havezaten in Overijssel en is het ideale decor voor hedendaagse kunst. Hier ziet u delen van de imposante kunstverzameling van Dirk Hannema. Hij was een hartstochtelijk en veelzijdig collectioneur die met veel gevoel voor schoonheid en kwaliteit verzamelde. Zijn collectie is van internationale allure met schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, keramiek, meubels en toegepaste kunst uit vele tijden en culturen.

 

Paleis aan de Blijmarkt
Paleis a/d Blijmarkt is de Zwolse locatie van Museum de Fundatie. Dit neoclassicistische pand (1841) is recent uitgebreid met een futuristisch ogende koepel op het dak en biedt de bezoeker een vaste collectie (o.a. de collectie Citroen) en wisselende tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst.  

Stedelijk Museum Zwolle
Combinatie van de oudbouw van het Drostenhuis, met daarin o.a. 18e en 19e eeuwse schilderijen en een prachtige oud-hollandse keuken, en nieuwbouw waar tijdelijke exposities van hedendaagse kunst worden georganiseerd.

 

Van Gogh Huis, Veenoord - Nieuw Amsterdam
Bezoek het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt. Kom kijken en proef de sfeer die Vincent in 1883 hier aantrof: de rondleiding is erg interessant!

 

Rijksmuseum Twenthe
Wandel door de kunstgeschiedenis aan de hand van 8.000 objecten uit verschillende periodes in 36 zalen met oude en moderne kunst. Ook het museumcafé (van Ben van Berkel) en de tuin zijn een bezoekje waard.

 

Zoutmuseum
Dit in Nederland unieke museum vertelt het verhaal over zout in al zijn facetten en geeft inzicht in de rol van zout bij voeding, gezondheid, natuur en milieu. 

 

De Oude Aarde
In het hart van het pittoreske Giethoorn loopt u over een sfeervol bruggetje zo het oudste museum van Giethoorn binnen
Dit museum is al sinds 1969 de inspirerende thuisplaats voor Nederlands mooiste collectie mineralen, sierstenen en fossielen. Op de speciale UV-afdeling kunt u door het speciale licht de eeuwig verborgen kleurenpracht van mineralen bewonderen. Bijzonder is het kristalbollen kraken. Gasbellen die 80 miljoen jaar verborgen waren onder gestold lava, worden nu gekraakt. Het resultaat is een openbaring van de meest kleurrijke en fascinerende kristallen. 

 

Zeemuseum Miramar, Vledder
Jeanne Warners ('de blauwe dame') verzamelde van de kusten van alle wereldzeeen duizenden soorten schelpen, koralen, vissen en andere zeedieren en sleepte die in grote hutkoffers mee naar haar museum in Vledder. Nu is Miramar uitgegroeid tot een modern museum, dat toch de intieme sfeer van het oorspronkeleijke museum heeft weten te behouden.

 

Hunebedden Info Centrum, Borger
Het Hunebedden Info Centrum staat naast het grootste hunebed van Nederland. Een nagebouwd exemplaar staat in het museum, maar dan zoals het vroeger was. De 5000 jaar oude cultuur van het Trechterbekervolk wordt op een fascinerende manier tot leven gewekt.

 

Beelden in Gees
Galerie en beeldentuin waar natuur en kunst elkaar in allerlei vormen ontmoeten. De tuin is een Engelse landschapstuin met 7 vijvers en 7 thematuinen en is zo ingericht dat er steeds weer andere planten bloeien, waaronder de spectaculaire Gunnera uit Brazilie. In de tuin en galerie exposeren ongeveer 30 kunstenaars.

 

Beeldentuin Anningahof
De NRC betitelde deze beeldentuin als ‘De meest professionele beeldentuin in Nederland’ en ‘Het best bewaarde zomerse kunstgeheim van Nederland’.
Het landgoed heeft wisselende beeldencollecties met een brede waaier aan stijlen, materialen en afmetingen. Een bezoek aan Het Anningahof geeft u meer inzicht in de ontwikkeling van de hedendaagse Nederlandse beeldhouwkunst. Naast werk van gevestigde kunstenaars is er ook ruimte voor jong talent en het experiment. 

 

Historisch Museum Deventer
In het hart van de stad, midden op de Brink, staat de monumentale Waag uit 1528; hier is het Historisch Museum gevestigd met mooie kunstvoorwerpen uit de rijke historie van deze oude Hanze-stad. 

Kunstwegen
Erg bijzonder is het grensoverschrijdende project ‘Kunstwegen’:
een 132 km lange sculpturenweg van Nordhorn naar Zwolle en de kunst(spoor)lijn Emmen – Zwolle. Langs deze wegen staan 60 vrij toegankelijke sculptuurprojecten in de open lucht van hedendaagse kunstenaars die uitstekend passen in de historische, regionale context van het gebied.