Een (mid)dagje op stap met de kinderen?
Een boerderij of molen, een kruidentuin of dierentuin, een pretpark of sprookjesland, museum of hunebed, sterrenwacht of ontdekhoek.
Dat wordt nog moeilijk kiezen ......

Kabouterland, Exloo
In het hart van het Drentse dorpje Exloo ligt Kabouterland.
Een leuk dagje uit vol met kabouters, trollen, dieren en speelplezier in diverse speeltuinen zowel binnen als buiten.

 

De Kruidenhoeve, Balkbrug
Er is veel te zien op de Kruidenhoeve zoals een bostuin, disteltuin, moestuin, kruidentuin, bijen- en vlindertuin met bijenstal, een boomgaard en de weitjes voor ezel Midas en lama Thomas. Verder zijn er het Geurlaantje en het Kruidenpad. 
Voor kinderen is er het Speurneuzenpad. 

Ook in het theehuis is het goed toeven.

 

Kinderboerderij Ommen

Mooie, nieuw aangelegde kinderboerderij met klein speeltuintje bij het Hertenkamp in het Laar.

Hier zijn heel veel dieren die geaaid kunnen worden, zoals schapen, geiten, konijnen, poezen en cavia's en je kunt meehelpen met het verzorgen van de dieren. Er zijn ook een paar ezels en varkens en er is een leuke bijenstal. Zin in een drankje of een ijsje? Kan ook.

 

  Nat. Tinnen Figuren Museum, Ommen
De wereld van de tinnen figuren lijkt heel erg op de echte wereld, maar dan slechts 4 cm hoog. In het Nationaal Tinnen Figuren Museum vind je kunst, ambacht, geschiedenis, kinderspeelgoed en veldslagen op miniformaat. De omgevingen, ook wel diorama’s genoemd, worden beschouwd als de mooiste collectie ter wereld. Het meest indrukwekkende schouwspel is ‘De slag bij Waterloo’ uit 1815. Met geluid- en lichteffecten komt deze veldslag voor uw ogen tot leven.

 

Ponyrijden op de Lourenshoeve, Den Ham
Op deze manege worden in juli en augustus lessen gegeven voor kinderen zonder rijervaring.

leeftijd: 3 tot 12 jaar
kosten: € 7,50

tijd: 11.00 - 11.30 uur (ma t/m vr) en 12.00 - 12.30 uur (za) 

  

De Oude Aarde, Giethoorn
Sinds 1969 de thuisplaats voor één van Nederlands mooiste collectie mineralen en fossielen.

Je kunt hier o.a. oeroude bol-geodes kraken waaruit prachtige kristallen tevoorschijn komen.

 

 Twents Techniek Museum HEIM, Hengelo
Dit museum geeft een boeiend beeld van de Twentse Industrie: van stoommachine tot ruimtevaart. Laat je verrassen door technisch vernuft uit het verleden en zoek naar duurzame en slimme alternatieven voor nu. In het museum kun je beleven, ontdekken en doen. Het motto is 'verboden af te blijven'.
Sinds kort kent Techniekmuseum HEIM een nieuwe bewoner: AAp, een interactieve orang-oetang. Wanneer AAp aandacht krijgt en geaaid wordt door bezoekers wordt hij helemaal vrolijk.
De orang-oetang is voorzien van kunstmatige intelligentie en beschikt over menselijke trekjes. Als er niemand is om met hem te spelen, valt hij in slaap of is hij in een slecht humeur. Maar meestal heeft AAp een goede bui en wil hij wel een spelletje spelen.

 

 Speelgoed & Blikmuseum, Deventer
Iedereen voelt zich weer jong in het Speelgoedmuseum.
Volop speelplezier voor kinderen, maar ook veel herkenning bij het zien van het favoriete speelgoed uit je jeugd. De collectie omvat meer dan 13.000 objecten: poppen en poppenhuizen, treinen, boeken, prenten, spellen en buitenspeelgoed.

 Internationaal Brandweermuseum, Rijssen
Hier vind je gebruiksvoorwerpen die in de afgelopen jaren door Brandweerkorpsen over heel de wereld zijn gebruikt en ontdek je hoe het leven van een brandweerman eruit ziet.
Via een computerprogramma neem je plaats in een brandweerauto en ga je met een gillende sirene op weg naar een brand, die je virtueel moet zien te blussen. Daarna moet je er ook nog eens achter komen hoe deze brand is ontstaan.

Het Wolvenspoor, Stegeren
Een avontuurlijke kinderwandelroute (circa 2,5 km) in het bos bij Stegeren. Onderweg kom je allerlei spelelementen tegen.
Een rugzakje met route plus opdrachten en een toversnoepje dat je (tijdelijk) in een wolf verandert is verkrijgbaar bij het startpunt: restaurant 'de Bootsman' (maandag gesloten), Coevorderweg 19, Stegeren-Ommen. Kosten € 5,95

Het Spoor van de Leeuw
, Lemele
is een kinderwandelroute van ongeveer 4 km op de Lemelerberg.
Een kaart is verkrijgbaar bij het restaurant op de Lemelerberg. Hier is ook een leuke natuurspeelplaats: het Hol van de Leeuw.

 Bakkerijmuseum Het Warme Land, Hattem
De 19de eeuwse, traditionele takkenbosoven vormt het hart van de bakkerij. Iedere zaterdag toveren de bakkers er voor de ogen van de bezoekers overheerlijke houtovenbroden uit tevoorschijn. 

Lokaalspoorwegmuseum, Haaksbergen - Boekelo
Proef de sfeer van het verleden in het gerestaureerde oude station in Haaksbergen. De buitenkant en het omliggende terrein zijn al in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De binnenkant wordt ook in de authentieke sfeer van de jaren 30 van de 20e eeuw hersteld. Een reisje met de stoomtrein naar Boekelo mag je natuurlijk niet missen. Let op de dienstregeling, de trein rijdt niet dagelijks. 

 

 Natura Docet, Delden
Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente.
Een van de nieuwe interactieve presentaties is Funky Forest: 

een spannend fantasiebos met kleurrijke bomen, een spetterende waterval en allerlei dieren.

 

De Oldemeijer, Diffelen
Dit is een grote speel- en spartelvijver in de bossen van Hardenberg met brede zandstranden. Het water blijft lang ondiep zodat kinderen er veilig kunnen zwemmen en spelen.


Uitkijktoren op de Besthmenerberg, Ommen
Als je deze toren beklimt kun je kilometers ver kijken! 
Deze uitkijktoren ligt ongeveer 5 km van de camping, maar is moeilijk te vinden. Vraag op de receptie naar een routebeschrijving.

 

Doepark Nooterhof, Zwolle
Natuurbeleving voor jong en oud met een educatief karakter.
O.a. een waterspeeltuin en totemspeelplaats, de Keltische bomencirkel en de Tuin van de Vergeten Groenten.
Centraal staat het Earthship, klimaatneutraal gebouwd met ruim 1000 autobanden, 6000 conservenblikken en 7000 flessen.
Hier is een gezellig Theehuis met streekproducten.

 

 De Ontdekhoek, Zwolle
De Ontdekhoek is een grote werkplaats voor kinderen van 4 - 14 jaar waar je meer dan 30 verschillende proefjes kunt doen, zoals chips bakken, dijken bouwen, zeep maken, een lepel smeden en een koe melken, kortom: spelenderwijs leren. 

 

 Cosmos Sterrenwacht, Lattrop 
Leerzaam uitstapje naar andere werelden.
In het planetarium wordt de sterrenhemel op een koepel geprojecteerd. Door de telescoop in het observatorium zie je de kraters en bergen op de maan en de ringen van Saturnus.

Als het helder weer is kun je ook naar verre sterrenstelsels kijken.

 

Speeltuin Madrid, Dalfsen

Een 'ouderwetse', gemoedelijke speeltuin met 45 speeltoestellen verspreid over een groot grasveld. Voor de allerkleinsten is er een afzonderlijk gedeelte.

 Speelparadijs Octo4Kids, Ommen
In deze overdekte speeltuin kunnen kinderen naar hartelust klimmen, glijden, klauteren en spelen.

Octo en z'n oceaanvriendjes zorgen er voor dat de kinderen zich tijdens het spelen in een onderwaterwereld wanen. Er is een apart gedeelte voor de allerkleinsten tot 4 jaar. En voor de ouders is er een leuk terras.

 

   Dinoland, Zwolle

Dit speel- en doepark staat helemaal in het teken van dinosauriërs. Er zijn ongeveer 100 dino’s nagebouwd. Ook is er een grote speeltuin (binnen en buiten). In het paleolab kun je goud zoeken,
fossielen zeven, dino’s kleien en edelstenen zoeken


  Bengeltjes Speeldorp, Hengelo

De grootste overdekte speeltuin van Nederland:

diverse apenkooien, ballenbakken, glijbanen en een trampolineveld. Er is een apart gedeelte voor de kleintjes
(0-4 jaar).

 

 Zwembad De Slag, Hardenberg
Leuk zwembad met waterglijbaan en ondiep gedeelte voor kinderen.
Bij de receptie van de camping kunt u 50 % korting krijgen op de entree.

 

Kijk voor meer tips ook bij 'pretpark - dierentuin'