Het Vechtdal telt vele pittoreske pareltjes; wie er oog voor heeft zal keer op keer verrast worden.

Oude esdorpen met authentieke Saksische boerderijen zoals Beerze, Junne, Rheeze, Holthone, Arriën en Archem.

Vilsteren
Vilsteren is een landgoed en kerkdorp met een prachtig landhuis en een nog werkende korenmolen die op donderdag en zaterdag te bezichtigen is ('s middags). Bij Herberg De Klomp is het goed toeven op het terras met een hapje en een drankje. U kunt hier een mooie, korte wandeling maken (ca. 4 km) door een in 1810 in Engelse stijl aangelegd landschapspark met follies zoals de kurkentrekker, de theekoepel en de kluizenaarshut.


Kasteel Rechteren, Dalfsen
Kasteel Rechteren ligt op een eiland in een dode rivierarm van de Vecht. Een stenen boogbrug geeft toegang tot het kasteel.
Het is het enige kasteel in Overijssel uit de Middeleeuwen dat bewaard is gebleven. Het kasteel wordt nog bewoond en is niet toegankelijk voor publiek. Het is goed te zien vanaf de weg van Vilsteren naar Dalfsen.

 

Huize Den Bergh en Huize Den Aalshorst, Dalfsen
Vanaf ongeveer 1600 raakte Dalfsen in trek bij de adel en rijke
kooplieden vooral uit de stad Zwolle. Zij investeerden er in boerderijen en grond, waarop ze spiekers oftewel graanschuren lieten bouwen om de opbrengsten van hun landerijen op te slaan.
Vaak werden deze opslagplaatsen ook als zomerverblijf gebruikt en groeiden geleidelijk uit tot meer comfortabele landhuizen.
Een aantal daarvan is bewaard gebleven, zoals deze twee mooie havezathen, statig gelegen in het bosrijke landschap rondom Dalfsen.
 

Kasteel Eerde, Ommen 
Voormalige edelmanswoning behorende bij Landgoed Eerde, dat rond 1900 werd bewoond door R. baron van Pallandt, die kinderloos op 43-jarige leeftijd overlijdt. Hij laat Eerde na aan zijn jachtvriend en verre neef Philip Dirk baron van Pallandt (1899-1979).
Deze schenkt het kasteel in 1923 aan de Theosofische beweging 'De Ster van het Oosten' onder de leiding van Krishnamurti.
In 1931 werd het weer teruggegeven aan de van Pallandts.
Sinds 1934 is er een internationale school in gevestigd van de Stichting voor Quakerscholen.
Het is mooi wandelen in het gebied rond het kasteel.
  

Eerder Achterbroek met Boerderij De Meulenhorst, Ommen
Als je hier ronddwaalt tussen de boerderijen en landerijen ervaar je de rust en schoonheid van een ver verleden. Nergens anders in Nederland is dit oorspronkelijke coulissenlandschap van akkers, weilanden, houtwallen, bos en heideveldjes zo goed bewaard gebleven. De monumentale boerderijen verbouwen zoveel mogelijk authentieke graansoorten. Een van deze hoeven is biologisch melkveebedrijf en ijsboerderij 'De Meulenhorst'.
Het bedrijf is vrij toegankelijk en dagelijks geopend van 10.00 uur tot zonsondergang.

 

Tuinen Mien Ruys, Dedemsvaart
30 inspirerende tuinen met experimenten op het gebied van ontwerp, beplanting en materialen. De tuinen zijn het levenswerk van Mien Ruys, een van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw.

 

Kaasboerderij Heileuver, Dalmsholte (Ommen)
Landelijk gelegen boerderij aan de voet van de Lemelerberg met koeien, een kaasmakerij, een boerderijwinkel en een schilderijenhuis.


Schaapskudde en schaapskooi op de Lemelerberg
Op de hellingen van de Lemelerberg graast een kudde van ongeveer 200 Veluwse heideschapen. Daardoor wordt voorkomen dat de heide vergrast en dichtgroeit met bomen en struiken. Als u geluk hebt kunt u ze tegenkomen. Met de WandelApp van Landschap Overijssel kun je zien waar de kudde zich bevindt. De schaapskooi staat aan de Dalmsholterweg in Giethmen.

 

Klompenmaker Dijkman, Luttenberg
Martin Dijkman heeft het ambacht van klompenmaker geleerd van zijn vader. In zijn atelier maakt hij allerlei soorten klompen
en geeft er demonstraties. 

 

Buiten het Vechtdal, maar ook zeker een bezoekje waard:

Het Stift, Weerselo
Het Stift is een voormalig Benedictijnen-klooster uit de 12e eeuw en vanaf de 14e eeuw een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden. Prachtige, sfeervolle locatie met kerkje en restaurant De Stiftschuur.

 

Levend Museumdorp Orvelte
In het monumentendorp Orvelte - waar mensen gewoon wonen
en werken - beleeft u de geschiedenis aan den lijve. 
Er staan prachtige, rietgedekte Saksische boerderijen, bij sommige kunt u ook binnen kijken. De mooie tuinen en straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer. 
Er is o.a. een smid, een klompenmaker en een kleine zuivelfabriek. 

 

Kasteel Twickel, Delden
Kasteel Twickel ligt temidden van een prachtig landgoed van 4000 ha. Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers
en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden
en vennen. Daartussen slingeren zich beken en houtwallen.
Op het landgoed bevinden zich zo'n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken.

 

In de direkte omgeving van Kasteel Twickel:

Oliemolen 'de Noordmolen': in deze authentieke watermolen
is het persproces van lijnzaad tot olie nog steeds te zien.
Van 12.00 tot 16.00 uur: elke zondag
(niet 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag),
in zomer- en herfstvakantie ook op woensdag en zaterdag.

Museumboerderij Wendezoele geeft een beeld van de landbouw en veeteelt in Twente in de jaren 1900 tot 1960.

 

Kasteel Het Nijenhuis, Heino-Wijhe
Dit kasteel is een van de best bewaard gebleven havezaten
in Overijssel en is omgeven door een prachtig landschap.
De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen. Nadat de familie Van Pallandt het landgoed in 1934 had verkocht, volgde een periode van verval. Totdat collectioneur Dirk Hannema het provinciebestuur van Overijssel ervan overtuigde dat het Nijenhuis voor verder verval behoed moest worden.
Op zijn initiatief werd het kasteel gerestaureerd en de bouwhuizen onder architectuur verbouwd tot museum, met de verzameling van Hannema als uitgangspunt. De grondlegger van Museum de Fundatie bewoonde het Nijenhuis van 1958 tot aan zijn dood in 1984. Museum de Fundatie zet Hannema's werk voort en toont tegenwoordig een deel van zijn omvangrijke collectie in het kasteel. Ook het park met beeldentuin rondom het kasteel is een bezoek waard.  

 

Ootmarsum met museum Los Hoes
Nostalgisch stadje dat oude tijden doet herbeleven met prachtige vakwerkhuisjes en een grillig stratenpatroon rond de Westfaalse hallenkerk.
Vele galeries van o.a. de bekende kunstenaar Ton Schulten.
Net buiten het centrum het Los Hoes: kleinschalig openluchtmuseum dat het leven op het platteland van honderd jaar geleden in Twente laat zien.

 

Giethoorn
Toeristen uit heel de wereld komen naar dit unieke dorp: met zijn vele wateren, bruggetjes en ‘punter’ bootjes, wordt het ook wel het ‘Holland’s Venetië’ genoemd. Ook beroemd geworden door de film 'Fanfare' van Bert Haanstra.